Thajská královna pouličního jídla

4. ledna 2018

Pouliční stánky s jídlem jsou na každém kroku, ale i mezi nimi se mohou nacházet takové, které si zaslouží to nejhonosnější ocenění. V tomto případě je řeč o michelinské hvězdě. Snad každý si představí, že takové ocenění dostávají pouze luxusní a drahé restaurace, ale stánek Jay Fai je důkazem toho, že tajemství úspěchu spočívá v něčem jiném.

U příležitosti vydání prvního michelinského průvodce v thajském Bangkoku ocenění získala i ona. Už 70letá žena je známá svou poctivou a možná i trochu výstřední přípravou pokrmů ve woku. Výstřední proto, že „tetička Fai“, jak proslulé šéfkuchařce říkají, svá jídla připravuje s lyžařskými brýlemi na očích. Je to proto, aby se chránila před prskajícím olejem. 

I přesto, že ji mnozí považují za excentrickou bytost, jsou výtvory z jejích pánví už kulinářskou legendou. Jde zejména o nudle, kam přidává krevety či krabí kousky, ale i krabí omeletu. A to vše v otevřené kuchyni s kachličkovými stěnami a kovovými židlemi. Rozhodně nejde o nablýskaný prostor s ubrusy, přesto se tam připravuje božské jídlo.

A tak není divu, že se výstřední šéfkuchařka ocitla v luxusním hotelu, aby si přebrala zasloužené ocenění. Získala tak jednu ze 17 hvězdiček, které byly v thajské metropoli uděleny. „Byla jsem vzrušená od první chvíle, co jsem sem vstoupila,“ sdělila během přebírání ocenění.

Tetička Fai je tak důkazem toho, že ne všechno je jen o bílých ubrusech a stříbrných příborech. A i kdyby žádné ocenění nezískala, pro lidi už dávno patří mezi nejlepší šéfkuchaře. Naznačila to i blogerka Chawadee Nualkhair: „Jay Fai je pro mě něco jako královna thajského pouličního jídla. Se svou slávou mohla udělat cokoli – síť restaurací, pobočky pouličních podniků vychytané restauraci. Ale ona to neudělala. Raději zůstala věrná svému stánku se dvěma pánvemi. Jsem ráda, že konečně získala nějaké uznání.

Zdroj textu a fotografie: refresher.cz

Líbí se Vám, co děláme?